Foto: Scanpix.
Piteå

Raset kan sätta stopp för fotbollshall

"Det blev förstås en chock"
1:25 min

Säkerhetsaspekterna kan sätta stopp för fotbollslagens dröm om en träningshall i Piteå. Kommunen tvekar nu inför en så kallad ballonghall efter raset i Boden.

Fritidsförvaltningen har en vision om att bygga en inomhushall för fotboll under 2012. Budgeten ligger på 15 miljoner och planen är en "airdome", en så kallad ballonghall.

Mona Lundström är chef på fritidsförvaltningen i Piteå och hon drog öronen åt sig när hon hörde om ballonghallen i Boden som rasade under tyngden av snö.

– Det blev förstås en chock. Nog för att det är en billigare investering med en hall av tältduk, men den måste ju klara av vårt klimat, säger Lundström.

För närvarande är det en extern brandkonsult som utreder brandriskerna med den typ av ballonghall som Piteå vill ha. Det ska inte bara vara en träningshall utan man vill även kunna ta in publik på 800 personer. Det är i så fall den första hallen i Sverige av den typen och därför måste brandriskerna utredas.

Konsulten ska avlägga sin rapport om en månad och planen var att fritidsförvaltningen skulle äska pengar i månadsskiftet mars-april för att hallen ska kunna stå färdig 2012.

Sedan incidenten i Boden är det dessutom uppenbart för fritidsförvaltningen i Piteå att man även måste ta hänsyn till riskerna med snö på taket.

Fotbollsföreningarna i Piteå har länge lobbat för en träningshall och det var när möjligheten med en tälthall uppdagades som visionen blev realistisk, eftersom det handlar om den i sammanhanget blygsamma investeringen på 15 miljoner.

Nu hotar säkerhetsaspekterna sätta stopp för drömmen om en fotbollshall i Piteå.

– Vi inväntar förstås rapporten från brandkonsulten i första hand. Sedan får vi ta ställning om vi ska ompröva och satsa på en annan mer traditionell konstruktion. Men det är många som slåss om pengarna för investeringar i en kommun, konstaterar Mona Lundgren, chef för fritidsförvaltningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".