1 av 2
2 av 2
Magnus Eriksson. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Luleå

Översvämning påverkar SSAB

"Dyrare för SSAB"
1:37 min

Översvämningarna i Australien gör att priset på kol som används att framställa koks, alltså bränslet som används vid ståltillverkning, ökar. Något som pressar stålproducenter som SSAB.

Eftersom Australien är en stor producent leder en minskad produktion där till att ett redan högt världsmarknadspris ökar ytterligare.

– Det har redan gått upp runt 30 procent, det kommer att göra det lite dyrare för SSAB att producera stål i framtiden. Järnmalmspriserna är redan höga, så det lite tungt för stålproducenterna om de inte kan få sina kunder att betala mer för sina produkter, säger Magnus Eriksson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet.

På kort sikt har översvämningarna i Australien påverkat kokspriset. Men det finns en liten brist på det kol som används till koks, det är den stora efterfrågan i Kina ytterligare spär på den trånga försörjningssitsen.

– På lång sikt så måste SSAB bli effektivare och hitta nischade produkter, något som dom redan är bra på idag, säger Magnus Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".