1 av 2
De första rekryterna på Norrbottens regemente i Boden. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
2 av 2
Frivilliga soldater - de första rekryterna på Norrbottens regemente i Boden. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Boden

Frivilliga soldater

"Det märks att det är frivilliga"
1:29 min

I måndags så ryckte de första rekryterna in på Norrbottens regemente i Boden. I det nya försvaret är det rekryter som frivilligt sökt sig till soldatlivet.

I måndags så ryckte de första rekryterna in på Norrbottens regemente i I dag var det första dagen i den militära grundutbildningen. En av de nya rekryterna är Frida Larsson från Borås.

– Jag är medlem i den frivilliga försvarsorganisationen hemma, det är en bra utbildning och så har jag många kompisar som jobbar som anställda soldater så jag har hört mycket bra om det här, säger Frida Larsson.

Det var i somras som riksdagen beslutade att värnplikten skulle läggas åt sidan och i stället ska det bygga på frivillighet.

– Det känns bra och spännande att få in rekryterna i det här nya systemet. Det märks att det är frivilliga. Men det ställer även krav på oss att göra en bra utbildning så att vi kan rekrytera dem senare, säger Major Greger Lundkvist som är ansvarig för den militära grundutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".