1 av 4
Soptunna med blandat innehåll i ishallen i Luleå. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
2 av 4
En soptunna för alla sopor i omklädningsrummet i ishallen i Boden. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
3 av 4
Brännbart skräp i kommunhuset i Luleå. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
4 av 4
Matavfall i kommunhuset i Luleå. Foto: Lena Callne/Sveriges Radio.
LULEÅ/BODEN

Här sopsorteras inte

Allt slängs i samma tunna
1:53 min

Ett nedslag bland soporna i ett par kommunhus visar att det ser bra ut med sorteringen där. Men i kommunernas idrottsanläggningar är det däremot ofta en och samma soptunna för allt skräp.

I både Luleå och Boden ställer kommunen krav på hushållen att källsortera matavfall. Och i kommunhusen i Luleå och Boden såg de ut att sköta sig bra när reporter Lena Callne tog sig en titt i kompost och brännbar soppåse.

Men i idrottsanläggningar där barn och unga har sina fritidsaktiviteter och kanske äter en banan före eller efter träningen är det sämre med sorteringsmöjligheter. På flera håll är det en och samma soptunna för allt som gäller.

Jan Nyman, ansvarig för ishallen Boden säger att han det aldrig skulle funka med sortering där eftersom han blir glad de gånger skräp överhuvudtaget hamnar i en sopkorg istället för på golvet.

Chefen för fritidsanläggningar i Luleå, Conny Bergwall om varför det saknar sopsortering på flera håll och framförallt i omklädningsrum:

– Det är väldigt svårt att få det att funka rent praktiskt, säger han.

Osorterade soppåsar från idrottsanläggningar skickas mot en extra avgift till kommunens återvinningscentral för sortering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".