Defibrillatorer kan rädda liv. Foto: Scanpix
Norrbotten

Fler hjärtstartare i länet

"Explosionsartad utveckling"
1:36 min

Allt fler defibrillatorer, alltså hjärtstartare finns tillgängliga runt om i Norrbotten för allmänheten att använda.

Det är bara en tidsfråga innan defibriallatorn är lika vanlig som brandsläckare i folkhemmen tror Hjärt- och lungsjukas förening i Norrbotten.

Allt fler defibrillatorer finns tillgängliga runt om i Norrbotten för allmänheten att använda.

I dagsläget är det bara Älvsbyns- och Jokkmokks kommun som inte hunnit aktivera sina.

I Sverige drabbas cirka ca 25 personer varje dag av hjärtstopp utanför en sjukvårdsinrättning. Så en snabb insats med livsuppehållande hjälp innan ambulansen kommer, kan var skillnaden mellan liv och död. Vilket en defibrillator, tillgänglig för allmänheten, kan bidra till.

- I Norrbotten är det en explosionsartad utveckling vad gäller hjärtstartare vilket är bra, säger Lennart Thelin huvudutbildare på Hjärt- och lungsjukas förening i Norrbotten.

På civilförsvarets hemsida kan alla som införskaffar en apparat registrera sig frivilligt och uppdateringarna avlöser varandra i rekordfart.

Utvecklingen med fler hjärtstartare är en seger för hjärtsjuka.

- Min hustru fick hjärtstopp, på drygt fyra minuter kom undsättningen, hade inte de grabbarna kunnat sin sak hade hon inte levat idag, säger Lennart Thelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".