1 av 6
Ett stort antal poliser slöt upp för sina två Älvsbykollegor som ska ha utsatts för bombhoten.
2 av 6
Foto: Polisen
3 av 6
Foto: Polisen
4 av 6
Foto: Polisen
5 av 6
Foto: Polisen
6 av 6
Foto: Polisen
Älvsbyn

Bombmannen misstänkt psykiskt sjuk

Den Älvsbyman i 40-årsåldern som är misstänkt för förberedelse till mord av två poliser i Älvsbyn ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Det beslutade tingsrätten i Luleå idag när förhandlingen hölls. De gick därmed också på åklagagarens linje.

Mannen misstänks för att ha planerat att tillverka bomber med hjälp av olika kemikalier och rör som hittats i bostaden.

Det var i samband med att mannen greps för rattfylleri i början av november förra året som han uttalade en rad hot mot de poliser som grep honom. I december fick polisen vetskap om att han köpt kemikalierna och vid en husrannsakan hittades de tillsammans med ett avsågat hagelgevär.

40-åringen förnekar brottet och hade under förhandlingen förklaringar till varför polisen hittat de olika preparaten i hans lägenhet.

- En av flaskorna skulle användas till fläckborttagning på textilier, en annan till att rengöra verktyg från glasfiberspackel med och den tredje till att späda färg, sa 40-åringen till rätten när han fick frågan om vad kemikalierna skulle användas till.

På frågan vad rören som var pluggade i botten och som hittades i mannens lägenhet skulle användas till svarade han att rören skulle han ha till rörmokeriarbeten i en husbil. Rören hade han köpt på en skrot och han skulle bara använda delar.

De internetsidor som polisen återskapat från mannens dator och som visade på att 40-åringen hade gjort en rad sökningar på bomber och hur de tillverkas hade mannen också förklaringar till.

Innan rättegången avslutas ska mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".