1 av 2
Värmeverket i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson/SR
2 av 2
Mats Nilsson. Foto: Magdalena Martinsson/SR
NORRBOTTEN

Allt mer tungmetaller i soppåsen

Mp3-spelare och blinkande slipsar
1:46 min

I sopförbränningsanläggningar märks det tydligt att mängden kasserad elektronik bara ökar. Effekten är att giftiga tungmetaller sprids i miljön.

Vi har allt mer elprylar i olika former omkring oss. Och kastar allt mer elektronik. Ofta felaktigt i den vanliga soppåsen. Och det märks tydligt i Värmeverket i Kiruna.

Mats Nilsson, informationschef vid Tekniska verken i Kiruna, berättar att blinkande slipsar och annat strömmar in:

– Små elektriska apparater i form av Mp3-spelare, blinkande gymnastikskor, spelande födelsedagskort och blinkande slipsar. Alltihop är farligt avfall och mängderna ökar.

Ett spelande födelsedagskort kanske kan verka skoj. Men om det hamnar i den vanliga soppåsen när det är färdigspelat sprids allt annat än glädje och framförallt kvicksilver.

– Allt som stoppas in i form av elektronik, som innehåller till exempel kvicksilver och kadmium, kommer ut i den andra änden av röret. Det kommer ut i rök, vatten och askor. Även om vi har fantastiskt duktiga reningsanläggningar går det aldrig att rena bort 100 procent. Människor måste ta sitt ansvar och sortera sitt avfall, säger Mats Nilsson.

Hur tydlig är ökningen av elektronikavfall?

– Utvecklingen är väldigt tydlig. Vi kan se hur hårt våra reningsanläggningar måste jobba för att klara upp det här. Vi ser att våra anläggningar måste jobba allt hårdare, det kostar allt mer pengar och det är någonting vi får ligga och investera i.

– Ju mer elektronik som kommer in och ju mer ämnen i rökgaserna vi måste rena desto mer kemikalier förbrukar reningsanläggningen, säger Mats Nilsson.

Vad kan det bero på att det slarvas med sorteringen av elektronikprylar?

– Förekomsten av elektronik i samhället ökar. Det blir billigare och billigare. Det är produkter vi lätt kan avvara så fort de blir slitna eller går sönder.

– Dessutom finns det produkter som delas ut alldeles gratis. Det gör att man kanske inte hanterar produkten på ett speciellt eftertänksamt sätt när den tagit steget över till avfall. Det är lätt att små lampor som sitter i nyckelringar hamnar i soppåsen. Men de innehåller kvicksilverbatterier så det blir en direkt miljöpåverkan av det, säger Mats Nilsson.

Även vid sopförbränningsanläggningen i Boden märks att det de senaste åren skett en ökning av dioxiner och tungmetaller från förbränningen, vilket tyder på en ökning av elektronik i hushållsavfallet. Även i Boden måste reningsanläggningen nu jobba hårdare, säger fjärrvärmechefen där Lennart Jonsson.

Elektronik ska lämnas in till en återvinningscentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".