Bredbandskabel. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
NORRBOTTEN

"Kraven måste skärpas"

"Liv kan hänga på en skör tråd"
1:21 min

Helgens kabelsabotage visar hur sårbar Sveriges femte infrastruktur är. Nu vill EIO se en tydlig ansvarsfördelning bland marknadens aktörer.

Efter helgens kabelsabotage utanför Luleå, då stora delar av mobilnätet i Norrbotten slogs ut, vill Elektriska Installatörsorganisationen EIO se högre kvalitetskrav på bland annat kabelinstallatörer. Jan Seizing är VD på organisationen.

- Liv kan hänga på en skör tråd om den här infrastrukturen går ned vid ett olyckligt tillfälle, och de enda krav som ställs idag är på operatören. Det finns inga som helst krav på kompetensbevis på dem som underhåller och installerar näten.

Det är Försvarsutskottet som har huvudansvaret för Sveriges krisberedskap, och nu vill EIO att de tar initiativ till en samverkan mellan alla aktörer på den så kallade femte infrastrukturens marknad.

- Man kan jämföra med tåg och räls. Det ställs väldiga krav på SJ, men de kraven måste föras vidare till dem som äger rälsen. Vem har ansvaret för att infrastrukturen i Sverige fungerar? Det vet inte jag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".