Motion på LKAB har gett färre olyckor

På bara ett par år så har LKAB lyckats att nästintill halvera antalet olycksfall. Även antalet sjukdagar bland de anställda har minskat. Och detta efter att företaget från och med år 2000 startade Arbetsmiljölyftet - en satsning som drogs igång bland annat för att få flera anställda att börja motionera och på så sätt förbättra sin hälsa.

Undersökningen som gjorts inom satsningen visar inga direkta skillnader mellan olika arbetsgruppers hälsa, oavsett ålder eller arbetsuppgift. Det finns alltså inga skillnader mellan underjords- och överjordsarbetare hälsa, enligt statistiken.

De LKAB-anställda är numera flitiga motionärer. Sjuttio procent av dem motionerar minst en gång i veckan.

Det var VD:n Martin Ihvert som tog initativet till projektet för att minska antal olycksfall i gruvan.
- Vårt mål är en nollvision av antalet olyckor i gruvan, säger Berith Nilsson ansvarig för arbetsmiljlyftet vid LKAB.

Många av de anställda är ganska ovilliga för att göra en hälsoprofil men de som sedan kommit har blivit mer positiva även om testresultatet har varit dåligt.
- Även ett dåligt testresultat blir en kick till att börja motionera, säger Jan Pilflykt friskvårdare vid LKAB i Malmberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".