Bristvara på midsommarbordet

Brist på jordgubbar till midsommar

Det kommer att bli brist på svenska jordgubbar till midsommar. Orsaken är det det kalla och regniga vädret som gör att gubbarna inte mognar.

Det betyder inte bara dyra jordgubbar utan troligtvis också falskmärkta, när mindre nogräknade handlare passar på att sälja importerade gubbar som svenska, berättar Magnus Engstedt, bärrådgivare på länsstyrelsen i Jönköping, för Sveriges Radio Jönköping.

- Vi kommer att få en ganska stor brist på jordgubbar. Det regnar och det är elva grader och det gör att det mognar fram väldigt långsamt. De stora aktörerna på marknaden har rapporterat att det kommer att bli en väldig jakt på det röda guldet nästa vecka, säger Magnus Engstedt.

Bären ligger och väntar på att få mogna och det som krävs är sol och värme, något som väderprognoserna inte kan lova de närmsta dagarna i alla fall.

Bristen på svenska jordgubbar gör att vissa handlare passar på att sälja utländska jordgubbar som svenska, ett fusk som upptäcktes förra året och som är olagligt, berättar Magnus Engstedt, som också kan tipsa om hur man kontrollerar om jordgubben är svensk eller ej.

- Det känns på smaken. Är de riktigt goda så måste det ju vara svenska...

- Nä, vill man fuska så kan man fuska, men det handlar om tillit och förtroende. Lådorna ska vara märkta med företagets namn och telefon och adress. Det kan vara en garanti för kunden att veta att det verkligen är svenska jordgubbar, avslutar Magnus Engstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista