Fjärrkyla sommartid istället för fjärrvärme vintertid

Nu håller en ny, svensk teknik på utvecklas vid Luleås tekniska universitet för kyla byggnader med smältande snö! Det hela går alltså ut på att använda fjärrkyla på sommaren istället för fjärrvärme på vintern.

Kjell Skogsberg, doktorand i vattenteknik vid universitetet ser flera stora användningsområden. Till exempel skulle kraftvärmeverk kunna producera enormt mycket mera el för varje grad som temperaturen skulle kylas ner under sommartid.

Experiment har gjorts i Sundsvall där det byggts en stor ”snöbassäng” som hade storleken som en fotbollsplan brevid sjukhuset. I den här bassängen tippades snö från Sundsvalls gator och torg under en hel vinter. Snön smälter sakta men säkert och samtidigt som den smälter bearbetas kylan för att ersätta energikrävande luftkondisionering till sjukhuset.

-Än så länge finns det inga fler anläggningar för att utvinna energi än den i Sundsvall. Men det här är helt klart framtiden, menar Kjell Skogsberg som är doktorand i vattenteknik.

- Sverige och framför allt Luleå är ledande på forskningen för att återanvända energi. På så sätt kommer elpriserna sjunka och den miljö som vi lever i dagligen i kommer att behandlas snällare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista