NORRBOTTEN

Få nya bilar är både snåla och säkra

Bara 14 procent av 2011 års bilmodeller får godkänt i försäkringsbolaget Folksams test av både säkerhet och miljömässig hållbarhet. Det betyder att en trend bryts nu i år, då andelen miljöbilar som klarat säkerhetskraven hittills har ökat stadigt, men alltså inte i år.

Av 2011 års miljöbilar klarar 30 procent säkerhetskraven. Det är en minskning med 9 procentenheter sedan i fjol.

Bland de 46 bilmodeller som bedöms vara snåla och säkra finns flest av märkena Ford, Volvo och Volkswagen.

Vinnare bland småbilarna med fossila bränslen blev Ford Fiesta. Toyota Auris och Toyota Prius var bäst bland de större småbilarna respektive i klassen för mellanstora bilar och Volvo S 80 toppar listan för de stora bilarna med fossila bränslen. Den ena minibusskategorin vanns av Ford Grand, den andra av Seat Alhambra och VW Sharan.

I motsvarande klasser för bilarna med alternativa bränslen toppar VW Golf, VW Passat, Volvo V 70, Renault Grand och Ford Galaxy.

– Bilens säkerhetsstandard är en av de viktigaste faktorerna för att minska antalet dödade och svårt skadade i trafiken, därför är den här listan så viktig. Men den gör inte avkall på miljön, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".