Foto: Lars Pehrson / SvD / Scanpix
JOKKMOKK

Regeringen satsar på samisk mat

Eskil Erlandsson (C): "Jag ser en väldig potential"
0:54 min

Regeringen satsar sammanlagt åtta miljoner, fördelade under fyra år, för att satsa på den samiska maten. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson som igår besökte Jokkmokks marknad ser många fördelar med att satsa på renkött.

Statsrådet Eskil Erlandsson ser den samiska maten som en matskatt. Han ser därför en stor potential i att göra den samiska maten till en del av det svenska matlandet.

Det första projektet syftar till att synliggöra den samiska maten. Sex miljoner går till att få ut samisk mat till butiker och restauranger i Sverige.

I det andra projektet satsas två miljoner på att stärka arbetet med den samiska maten i sameskolorna. I det ingår förutom mer samisk mat i sameskolorna också utbildning av personal för att förbättra kunskaperna om den samiska maten.

Det tredje beslutet rör bidrag för att skapa en lokal marknad för viltprodukter. Det Svenska Jägareförbundet ska hjälpa till att sprida det vilda köttet så att det kommer även ickejägare till del. I praktiken handlar det om logistik och distributionslösningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".