Elever i Karesuando undanhålls information om samer

En informationstidning om samer som regeringen skickade ut till högstadieskolor i Sverige delades aldrig ut till eleverna i byn Karesuando i Kiruna kommun. Föräldrar till svenska elever på skolan hävdade att tidningen var full med faktafel och dom krävde att tidningarna skulle brännas. Annars skulle deras barn stanna hemma. Faktafelen har inte kunnat verifieras, men skolledningen har ändå inte delat ut informationen.

Tidningen ’Same - same but different’ är en del i regeringens informationssatsning om samer. Den har tagits fram på uppdrag av jordbruksdepartementet och sedan skickats ut till högstadieskolorna i landet. Men i Karesuando har inte eleverna fått ta del av tidningen.

- Själv har jag tänkt att de andra högstadieskolorna har fått och varför får inte vi då. Vi läser ju om religioner i andra länder, varför ska då inte de här böckerna där det står om samer få delas ut, säger Lina, som egentligen heter nåt annat. Hon är själv same och går i högstadiet i Karesuando.

Skolledningen avvaktar ”rätt tillfälle”

Föräldrar till svenska barn i Karesuando har hävdat att tidningen är full med faktafel. Något som gjort att de krävt att tidningen inte ska delas ut, utan brännas. Rektorn på skolan i Karesuando Nils Vasara tror inte att det finns faktafel i tidningen, men har ändå valt att inte dela ut tidningen.

- Det är inte så att vi hållt inne tidningen för att vi inte vill ha någon konflikt. Det stämmer ju inte, säger Nils Vasara.

Varför har ni då haft tidningen på skolan i flera månader, utan att dela ut den?

- Vi ville få in det i sitt sammanhang också, säger Nils Vasara, som menar att de väntat på rätt tillfälle för att dela ut tidningen.

Konflikten handlar om något helt annat

Anders Telgebäck, vid jordbruksdepartementet, är ansvarig för tidningen ’Same - same, but different’. Han säger att de svenska föräldrarna i Karesuando inte kunnat påvisa några faktafel och att konflikten handlar om något helt annat.

- Vi har använt oss av vedertagna källor och materialet har lästs av en mängd personer. Jag tror att det här är symton på någonting helt annat. I övrigt vill jag inte kommentera situationen i Karesuando, säger Anders Telgebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista