Död älg i misstänkt jaktbrott i Arjeplogsfjällen september 2009. Foto: Polisen.
ARJEPLOG

Filén friade jägarna

Hovrätten friade de tre män från Arjeplog som i tingsätten dömdes för jaktbrott i Arjeplogsfjällen. I sin dom skriver hovrätten att det inte är styrkt att jägarna fällde älgen den 23 september förra året.

Vid förhandlingarna har jägarna sagt att älgen fälldes tidigare av den av männen som har jakträtt i området. Ett avgörande bevis är en älgfilé som saknades på den skjutna älgen.

Jägarna har förklarat det med att älgen var skjuten redan på tisdagen och inte på torsdagen då viltbevakare som vittnat, säger att älgen ska ha skjutits.

Men viltbevakarna säger att de var säkra på att ingen filé saknades då de hittade älgen på torsdagen. Viltbevakarna har också i förhören sagt att den stuga som jägarna hade tillgång till var igenbommad och att ingen tog sig in för att hämta eller lämna något.

Men en filé hittades i stugan och en filé saknades också när slakteriet fick in älgen.

Rätten skriver i domen att det finns flera fynd som talar för jägarnas skuld men att uppgiften om filén styrker jakträttsinnehavarens berättelse att älgen sköts på tisdagen och att filén då också togs ut. Därför ska åtalet om jaktbrott och medhjälp till jaktbrott ogillas. De tre döms dock för att ha fört vapen med sig på en fyrhjuling.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".