Marcus Hellner tog dubbla guld vid SM.
Längdskidor

Hellner tog första klassiska SM-guldet

"Jag försökte åka smart"
3:26 min

Marcus Hellner vann herrarnas 15 kilometer klassisk stil vid SM i Sundsvall, hans första klassiska SM-guld i karriären. Jesper Modin slutade femma, en minut efter.

Marcus Hellner svarade för bedriften att besegra både Johan Olsson och Daniel Richardsson på 15 kilometer.

-Jag trodde inte på seger förrän på slutet. Jag låg hela tiden åtta, tio sekunder bakom Johan, sade Hellner.

Men Olsson, som haft en sjukperiod som började då han bröt Tour de ski de första dagarna i januari, kroknade på sista varvet. Ändå har han visat att toppnivån inte är långt borta.

-Ett tag kändes det nästan som att jag skulle ge upp, det vara bara att börja om från början igen, sade Olsson, som ju tog silver även i skiathlon i SM.

Daniel Richardsson hade inte en av sina bättre dagar på jobbet, men att det ändå räckte till brons visar att han har formen intakt.

Anders Södergren gick sämst av bragdgänget från OS-stafetten, men veteranen tar så sakteliga kliv som påminner om vad han är kapabel till i sina bästa stunder.

-I dag var det segt, men jag följer min plan och nu ska det bli skönt att komma till höghöjdslägret i Alperna och få bra träning, sade Södergren, som blev sjua och får vänta på sitt 17:e SM-guld.

På damsidan var det helt väntat en guldkamp mellan Charlotte Kalla och Anna Haag. IFK Moras dubbla OS-medalj vann den här gången.

-Jag visste att det skulle bli tufft. I dag var tekniken lite till och från, jag vill att den ska vara klockren. Det känns nu ungefär som inför OS i fjol, det finns kvar att göra till VM, sade Haag.

Kalla fick efter skiathlonguldet för andra dagen i rad nöja sig med silver, slagen med 5,7 sekunder, men trots allt är klassiskt inte hennes främsta grej.

Och efter tuffa Tour de ski körde en förkyld Kalla inte ett enda lopp förrän det blev fyra på mindre än en vecka i SM.

-Nu är jag mer slut än jag trodde jag skulle vara, sade Kalla.

-Man vill ju alltid ha guld, men jag är nöjd ändå. Jag tycket jag fick till den avslappnade åkningen som jag älskar.

Överraskningen var att Ida Ingemarsdotter efter sitt långa sjukuppehåll återigen visade klass. Sprintstjärnan vara bara drygt 18 sekunder efter Haag och växer allt mer fram som ett hett startalternativ i VM-stafetten.

-Det fattas lite i systemet, men nu har jag kört fyra hårda tävlingar. Brons bakom de här brudarna är inte så illa och jag var inte så himla långt efter.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".