Höjd flygsäkerhet

Tord Gustafsson:
1:40 min

En uppfinning utvecklad i Luleå ska göra det säkrare att flyga i framtiden. Det handlar om en bombsäker container för väskhantering. - Flygbolagen är jätteintresserade, säger Tord Gustafsson vid APC Composite i Luleå.

1988 sprängde terrorister ett amerikansk passagerarplan över den lilla staden Lockerbie i sydvästar Skottland i vad som kom att bli det allra mest uppmärksammade sprängattentatet mot ett kommersiellt flygplan. Alldeles nyligen gjordes också ett försök att ta ombord sprängmedel på ett amerikanskt fraktflygplan.

Nu har alltså forskare tagit fram en bombsäker container som monteras upp inne i flygplanens lastutrymmen. I containern lägger man sedan passagerarnas väskor och skulle någon, som var fallet i Lockerbiekatastrofen ha placerat en bomb som utlöses i väskan så ska containern tåla smällen och flygplanet förbli oskatt.

Den här världsnyheten är alltså möjlig tack vare avancerad fiberteknik som utvecklats i Luleå. Basen är i princip olika elastiska syntetiska fibrer som är limmade mot varandra med ett elastiskt material. Resultatet blir en textil som är elastisk och sprängtålig.

Fly-Bag som är arbetsnamnet för konstruktionen är testad. Via London-flygplatsen Heathrow fick forskarna ta väskor som aldrig blivit uthämtade och i en av väskorna placerades en sprängladdning som var lika stor som Lockerbie-bomben.

- Vi var utanför Manchester för två veckor sedan och genomförde en fullskalig sprängning, utan att få några som helst skador på containern, säger Tord Gustavsson belåtet.

Totalt har projektet med den bombsäkra containern kostat närmare 50 miljoner och projektet är EU-finansierat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".