Nya arbetstillfällen när kineser satsar på Överkalix

Fabrikslokalen ekar än så länge tom men monteringen av maskinerna har så sakteliga börjat och i höst kommer tre kinesiska fabriker i Överkalix att börja producera pappmuggar, tandborstar och sockor.

Maskinerna som ska användas till produktionen kom med båt från Kina och står halvöppna cementlådor i ett hörn.

Det är de tre företagen LDG Pac AB, LDG Socks AB och LDG hygienic AB som kommer att verka under gemensam flagg och ligger alla i samma lokal. Bakom satsningen står kinesiska investerare.

James Chi är den som ligger bakom etableringen i Överkalix och han säger att Sverige är ett stabilt land som är lätt att marknadsföra och för de kinesiska investerarna var det viktigt att produktionen skedde i ett tryggt land.

- När vi tillverkar i Sverige kallar vi det för ”Made in Sweden” och det kan vi ta betalt för, säger James Chi.


Nya arbetstillfällen

Arbetet i fabrikerna är automatiserat och kräver inledningsvis lite arbetskraft, vilket gör att lönekostnaderna blir små. I första skedet kommer tre personer att arbeta med maskinerna. Målsättningen för företagen är komma igång snabbt och etablera sig på den nordiska marknaden. Lyckas man med det kommer produktionen att skapa fler arbetstillfällen, säger James Shi.

- Vi visar också för andra kinesiska företag att det här ju är bra, att tillverka i Sverige och sälja på den europeiska marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".