Studenternas skulder ökar. Foto:Scanpix
Norrbotten

Studenterna går back

"Det är svårt att få det att räcka"
1:25 min

Studenterna går varje månad back med 776 kronor. Det visar en studentbudget för 2011 som Sveriges förenade studentkårer har tagit fram.

Samtidigt får studenter bara mer och mer skulder, säger Beatrice Högå, ordförande för Sveriges förenade studentkårer:

  – Det vi kan se fortfarande under 2011 är att ekonomin inte riktigt går ihop. Och samtidigt skuldsätter sig man allt mer och kommer att få betala senare i livet, säger Beatrice Högå, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Sveriges förenade studentkårers budget, när de har kollat på genomsnittspriser för hyra, mat, kläder och resor, ja den visar att studenter går minus varje månad - minus 776 kronor i plånboken varje månad.

  – Jag har ungefär 8000 kronor att leva på varje månad och det är svårt att få det att räcka, säger Jennifer Nilsson som pluggar till sjuksköterska på Luleå tekniska universitet.

Och klasskompisen Elina Hanssons månadsbudget på cirka 8 000 kronor räcker inte till allt vad hon vill göra.

  – Jag får inte handla lika mycket kläder, dra ner på alkoholen och resor har jag inte råd med, säger Elina Hansson.

En vanlig student har utgifter på nästan 9 000 kronor i månaden och läget ser faktiskt något bättre ut i år än förra året tack vare att lånedelen kommer att höjas med 460 kronor i juli.

Men Beatrice Högå från Sveriges förenade studentkårer är inte nöjd.

  – Vi vill se att lånedel och bidragsdel ska vara lika stor, alltså hälften hälften, säger Beatrice Högå, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".