Linnea Holmberg, Hans Gelter och Martina Rosenberg. Foto: Maria Lindgren/Sveriges Radio.
Luleå

De drar till Antarktis

"En väldigt intressant resa"
11 min

Den här veckan beger sig två studenter vid Luleå tekniska universitet på en lång resa. De åker till Antarktis för att läsa en kurs i polarturism och kommer hem som klimatambassadörer.

Ett 50-tal universitetsstudenter från hela världen kommer att delta under den nästan fyra veckor långa båtresan med fartyget M/S Ushuaia.

Båtresan går över ett av världens oroligaste vatten innan man når slutmålet Antarktis. Där kommer man att besöka olika öar, pingvinkolonierna och förhoppningsvis få en skymt av blåvalen som, om man har riktigt tur, kan dyka upp som en sällsynt gäst.

Det är läraren Hans Gelter från Piteå som leder kursen i polarturism och det är andra gången som han besöker Antarktis. Turismen är inte särskilt utbredd i området och enligt Hans Gelter har ungefär 200 000 personer besökt Antarktis någon gång.

Tanken är att studenterna ska titta närmare på hur den känsliga naturen påverkas av turismen.

Studenterna Martina Rosenberg och Linnea Holmberg ser förstås fram emot den långa resan

– Det handlar förstås om att få komma nära naturen och djurlivet, att få resa på ett helt annat sätt än man gjort tidigare, säger de.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".