Interirö från rättssalen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

Långdragen tvist mot avgörande

Jörgen Heikki från Nordmalingrättegången
6:45 min

Idag inleddes det så kallade Nordmalingmålet i Högsta domstolen. Domen har stor betydelse för såväl samebyar som markägare i framtiden.

Det var för 14 år sedan som över markägare i Nordmaling väckte målet eftersom de ansåg att renflockar förstörde deras marker och att samerna inte kunde hävda urminnes hävd - utan att renskötsel i området tvärtom är ett relativt nytt påfund. Renskötarna å andra sidan menar att de har historiska dokument som styrker att det bedrivits renskötsel i området under flera hundra år.

Såväl tingsrätt som hovrätt har dömt till samebyarnas fördel, men en domare i hovrätten hade en viss reservation i frågan vilket öppnade för en rättegång i Högsta domstolen.

Det handlar ett mål som kommer att ha stor betydelse inte bara för Nordmaling utan för samtliga markägare och samebyar i framtiden, eftersom högsta domstolens beslut blir prejudicerande.

– Framför allt handlar det om hur benägna markägare blir att göra rättssak av tvister, menar Jörgen Heikki som finns på plats i högsta domstolen i Stockholm för att rapportera för Sameradion.

Jörgen Heikki beskriver också hur rättegången, som väcker stort intresse bland såväl markägar, samebyar som media - är känslomässigt laddad eftersom en utdragen process nu ska nå sitt definitiva avslut.

Förhandlingarna pågår fram tills den 23 februari. Längre fram i vår kommer den slutliga domen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".