1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Mohammad Amri. Foto: Joseph Knevel/Sveriges Radio Norrbotten
LULEÅ

Två föreningar vill bygga moskéer

Moskébygge i Luleå
1:17 min

Två olika föreningar har ansökt om att få bygga en moské i Luleå. Eventuella byggnationer ligger ett par år fram i tiden, enligt stadsbyggnadschefen.

Den ena föreningen är Ahmadiyya, ett samfund som har sina rötter i Indien. Den svenska grenen har sitt huvudsäte i Göteborg och det är en förfrågan från dom som nu alltså behandlas av kommunen.

– Det är jätteviktigt att man kan be tillsammans och samlas så många gånger som möjligt under dagen, säger Anwar Rashid ansvarig för Ahmadiyyas byggnader och lokaler.

Den andra är Islamiska föreningen i Luleå som under flera år fört en dialog med kommunen om att få bygga moské.

– vi ser en riktig moské som en stor dröm, att den skall förverkligas är inte omöjligt men just nu ganska långt bort. Det säger imam Mohammad Amri.

Enlig stadsbyggnadschefen Anders Dalståle i Luleå behandlar man dessa två ansökningar som vilka ansökningar som helst. Han säger också att eventuella byggnationer ligger ett par år fram i tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".