Försvarsutredare Leifland slår ett slag för norra Sverige och Vidselsbasen

Utländsk militär bör få öva på svensk mark och det arbetet ska utvecklas. Det anser försvarsdepartementets utredare Karl Leifland, som nu lägger fram det som förslag inför kommande förbandsprioriteringsbeslut.

Försvarsdepartementets nya utredning kom igång sent. trots det så utgår Karl Leifland ifrån, att hans förslag hinner vägas in i försvarspropositionen som kommer nu i höst.
Karl Leifland ser inga försvarspolitiska eller säkerhetspolitiska nackdelar med att låta utländsk militär öva i Sverige.
-Tvärtom ger det staten inkomster och stärker norrlandsförbandens ställning i kommande försvarsneddragningar, säger han och fortsätter: 
-För det är till norra Sverige som de utländska förbanden vill komma. Femton länder står i kö. Det som lockar är subarktiskt klimat, stora vidder och en militär organisation som kan serva.
Leifland vill inte prioritera
I sin utredning förordar inte Karl Leifland vilka av norrlandsförbanden som bör få vara kvar för att utföra de här tjänsterna.
-Det är politikernas jobb att prioritera. Men flera förband har kapaciteten, däribland alla Norrbottensförbanden, säger han.
Leifland gör dock ett undantag och uttalar sig om Vidselsbasen i Älvsbyn:
-Vidselsbasen är så strategiskt viktig för både Sverige och Europa, att den bör kunna känna sig trygg. Här finns ytorna och anläggningarna för att öva bra och också mycket att utveckla ännu mer, säger Karl Leifland.
Sista juni överlämnas Leiflands utredning till regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista