Shiler Huffami, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Luleå och Boden och Lars Lövgren, enhetschef på avdelning 45 på Sunderby sjukhus. Foto: Erica Larsson/Sveriges Radio.
Norrbotten

Slutenvård blir hemmavård

Anhörig mamma kritisk
2:00 min

Unga med behov av psykiatrisk vård, faller mellan stolarna inom barn- och ungdomspsykiatrin i Norrbotten.

Därför startas nu ett 2-årigt psykiatriprojekt mellan Sunderby sjukhus och öppenvården i Luleå, Kalix, Boden och Piteå.

  --Det handlar om att fånga upp de unga norrbottningar som är för sjuka för öppenvård och för friska för slutenvård, säger Shiler Huffami som är verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Luleå och Boden.

Projekt Mellanvård går ut på att förflytta en del av vården på avdelning 45 på Sunderby sjukhus till att personal istället gör hembesök i kommunerna.

  --Vi försöker så långt det går att arbeta allt mer med hela familjen när ett barn blir sjukt och det blir förstås mycket lättare att göra hemifrån, berättar Lars Lövgren som är enhetschef på psykiatriska barn- och ungdomsavdelningen 45 på Sunderby sjukhus.

Men i slutfasen i projketet Mellanvård kan det bli så att de nuvarande sex slutna vårdplatserna på avdelning 45 blir till fyra, trots att trycket på avdelningen är stort redan idag. Och när Norrbottensnytt pratar med en heltidsarbetande anonym trebarnsmamma i länet som kämpar för att få in sin psykiskt sjuka dotter inom slutenvården så ställer hon sig skeptiskt till projektet.

  --Jag är riktigt förbannad eftersom jag upplever att inte ens sex platser räcker till , det är skrattretande att de ens överväger att bara ha fyra platser inom slutenvården.

Verksamhetschef Shiler Huffami är noga med att påpeka att det inte är antalet platser på avdelning 45 som är avgörande för om barnen och ungdomarna får den vård de behöver.

  --Om vi bestämmer oss för att dra ned till endast fyra platser på avdelningen så lovar jag att det finns annan typ av vård att erbjuda istället och det ser jag inga risker med, tillägger Shiler Huffami.

Mamman till den psykiskt sjuka dottern känner sig inte säker på om hennes dotter kommer att få den vård hon behöver.

 – Jag känner mig maktlös. Några hembesök räcker inte till för oss och jag är rädd att min dotter tar sitt liv snart eftersom jag tror att hon liksom många andra behöver vård 24 timmar om dygnet på en avdelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".