1 av 2
Sjukvården av äldre i Norrbotetn ska förbättras. Foto: Scanpix
2 av 2
Annika Green, Kommunförbundet Norrbotten.
Norrbotten

Äldresjukvården ska bli bättre

"Det finns brister"
1:40 min

Nu ska sjukvården av de äldre bli bättre.

Arbetet har redan startat hos landstingen och kommunerna och Norrbotten är ett av de län, som ligger i framkanten, när det gäller att höja kvaliteten i sjukvården.

Men det finns brister, säger utvecklingsledare Annika Green på Kommunförbundet i Norrbotten.

- Just för de äldre, som i många fall är multisjuka, så finns det brister och man behöver öka kvaliteten i insatserna, säger hon.

Regeringen har anslagit 100 miljoner till kvalitetsförbättringar av äldrevården och 10 miljoner hamnar i Norrbotten. Det handlar om att upprätta register över de brister som förekommer, till exempel fallolyckor, liggsår och undernäring och vilka åtgärder, som kan sättas in.

- Man ska inte få skador, förorsakade av vården. En del av detta handlar om att förebygga skador, så att man inte får mer följdskador av det, som man faktiskt sökt för.

När det gäller vården av patienter i livets slutskede så finns det stora brister inom vissa områden och verksamheten får ta tag i detta och försöka bli bättre, säger Annika Green.

Enligt en rapport från Landstinget och Kommunförbundet Norrbotten ligger Norrbotten bra till när det gäller att förbättra vården.

- Jag tror att det beror på att man har ett stort intresse ute i verksamheten för att ständigt förbättra sina insatser. Man vill hela tiden jobba för en bättre kvalitet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".