Nej till folkomröstning om Piteå sjukhus

Drygt 8000 namnunderskrifter hjälpte inte. Det blankt nej till en folkomröstning i Piteå om att kommunen ska lämna landstinget och själva ta hand om sjukvården vid Piteå älvdals sjukhus.

Vid en presskonferans i Piteå igår gav kommunalrådet Peter Roslund beskedet att en folkomröstning inte är genomförbar. Det skulle vara olagligt för kommunen att själva driva Piteå sjukhus, trots folkets stöd.
Företrädare för de handikapporganisationer och fackförbund som drivit frågan var besvikna. Men de tar nya tag och ska bilda ett nätverk för att driva frågan. Målet är att säkra sjukhuset i Piteås framtid.

- De skär ner mer och mer inom landstinget. Vem vet hur länge vi får ha kvar sjukhuset. Sjukhuset i Piteå är bäst på att spara i hela Norrbotten och ändå finns risken att det ryker. Vi tänker inte ge upp, säger Ingegerd Bergwall, Handikappförbunden HSO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista