EU kan sätta stopp för försäljning av torrkött

Försäljning av renkött som är producerat på traditionellt samiskt vis kommer att förbjudas enligt ett nytt direktiv från EU. Förbudet gäller även direkt till kund eller till lokal handlare.

Det har kommit fyra nya EU-direktiv om livsmedelshygien. Direktiven är så pass färska att man vid Livsmedelsverket att man ännu inte hunnit analysera klart vilka konsekvenserna blir av direktiven, som ska träda i kraft och bli svensk lag senast den 1 januari 2006. Men försäljningen av rökt och torkat renkött kan komma att påverkas.

Den som har renköttsfrågan på sitt bord är Arja Kautto, veterinär vid Livsmedelsverket. Hon har fått till uppgift att ta reda på vad som måste göras med renköttsproduktionen för att man ska kunna följa den kommande lagen. Det finns bland annat två krav i direktiven vad gäller torkat kött.

- Det står i de här förordningarna att vi ska skapa nationella regler och en del är sådana som Livsmedelsverket vill söka undantag för. I grunden accepterar man inte livsmedelstillverkning utanför godkända lokaler, men vi har då speciella saker som traditionella tillverkningsmetoder som vi vill försvara, säger Arja Kautto.

Förändringarna i stort innebär att kontrollen och tillsynen försvinner och alla krav på slakterier och livsmedelsproducenter skrivs in i svensk lag. Det här görs för att skydda folkhälsan skriver EU i sitt direktiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".