Ewa Hedkvist Petersen Foto:Maria Lindgren/Sveriges Radio

"Tanka 65-åringar på kunskap"

Ewa Hedkvist Petersen om pensionsålder
8:44 min

Vi lever allt längre samtidigt som allt fler lämnar arbetslivet före 65 års ålder och nu vill regeringen utreda pensionsåldern. I Puls funderar vi över om alla kan jobba och bör vi anpassa arbetslivet på något sätt för att det verkligen ska gå att jobba några år till.

Regeringen vill utreda möjligheten att jobba till 69 år.

– När medellivslängden stiger och de materiella kraven under ålderdomen ökar kommer fler att behöva jobba lite längre än i dag, annars blir pensionerna lägre, sade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff i riksdagen på tisdagen.

För Norrbottens är ett av de stora problemen arbetskraftsbrist. De stora pensionsavgångarna leder till brist på personal framförallt inom den offentliga sektorn. Det här har flera rapporter pekat på, bland annat från Arbetsförmedlingen.

Det är anledningen till att Eu-projektet Best Agers drog igång. Ett projekt som ska få äldre personer (55+) att stanna kvar i arbetslivet för att man ska kunna ta tillvara på deras kunskaper och erfarenhet.

Enligt projektledaren Ewa Hedkvist Petersen handlar det inte bara om att höja pensionsåldern.

– Det är väldigt många människor som har mycket kunskap och erfarenheter och frågan är hur vi ska kunna ta tillvara på deras kompetens och föra över den till den yngre generationen.

Inom projektet jobbar man bland annat med att förverkliga mentorskap i arbetslivet och att öka möjligheterna att byta karriär även när man passerat 55.

– Man kanske inte har arbetsglädjen och drivet kvar och skulle vilja byta jobb, kanske skaffa eget företag, enligt Ewa Hedkvist Petersen.

Projektet Best Agers ska pågå till 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".