Luftballong över Gällivare. Foto: Jessica Ylipää.
Gällivare

Ballonger på villovägar

Ballongerna hamnade både här och där
1:07 min

Den första dagen på ballongflygningarna i Gällivare blev dramatisk.  De 15 ballongerna ingår i International Arctic Balloon Adventure som pågår under 10 dagar.

Meningen var att de skulle landa vid Sandviken i centrala Gällivare men det gjorde inte alla.

Än slank de hit, än slank de dit, än slank de ner i diket skulle man kunna säga om några av ballongerna.  Planen var att de skulle landa vid Sandviken då det inte gick att landa på Vassara träsk eftersom det var för blött.

Under eftermiddagen landade en av ballongerna på E10 vid Stenbron, där stod den mitt i trafiken så man fick gå ut med varningar i P4 för att informera bilisterna.

En annan ballong hamnade i ett träd vid Nattavaaravägen.  Där fick den sågas ner av förbipasserande berättar Anna Johansson marknadsansvarig på visit Gällivare som trots den misslyckade landningen var glad.

-  Alla mår bra, jag har inte hört någon som har haft en tråkig dag, säger hon.

Ballongflygarna ska vara i Gällivare i tio dagar, under de dagarna beräkas 5-6 dagar vara möjliga att flyga på.

Den första dagen bjöd på ett fantastiskt flygväder, med klarblå himmel och milsvid utsikt. Och de ballonger som inte hamnade fel gled in över stan på låg höjd till mångas förtjusning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".