Landstingsrådet Kent Ögren (S). Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
NORRBOTTEN

Majoriteten vill sätta egna lönen

"Det är ett mycket dåligt förslag"
1:37 min

Politikerna i landstinget kommer att fortsätta sätta sina egna löner. Det står klart sen ett förslag från Centerpartiet röstats ned igår.

Centerpartiets förslag var att en utomstående kommitté  ska sätta politikernas löner och arvoden. Inte politikerna.

Centerns oppositionsråd Stefan Tornberg, med drygt 31 000 per månad, vill inte att politikerna bestämmer själva.

– Det tycker jag är ett anständighetskrav gentemot väljarna.

I Riksdagen har man ett system där utomstående sätter lönerna och det tycker Stefan Tornberg är bra.

– Det är jurister i huvudsak och det är en bra lösning, tycker Stefan Tornberg (C).

Norrbottens sjukvårdsparti och Folkpartiet vill också ändra lönesättningen och ansluter sig till Centerpartiets förslag.

Men Moderaterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade för det nuvarande systemet, att styrelse och landstingsfullmäktiges politiker sätter ramarna för löner och arvoden. Landstingsrådet Kent Ögren (S) har knappt 65 500 i månadslön.

– Jag har svårt att se framför mig hur det där ska gå till. Hur ska man utse medborgarföreträdare och vilken facklig organisation som ska vara huvudman. För att vara kortfattad - det är ett mycket dåligt förslag.

Och Moderaternas oppositionsråd Mattias Karlsson med 44 000 i månaden håller med Kent Ögren.

– När politikerna fattar beslut om arvoden så håller man oftast tillbaka, snarare än att man ökar.

Fråga

Landstingspolitikernas löner

I dag ligger den högsta lönen för ett landstingsråd på knappt 65 500 i månaden: Kent Ögren (S) huvudlandstingsråd och ordförande landstingsstyrelsen.

Högsta lönen för ett oppositionsråd i Norrbottens läns landsting är på drygt 51 100 per månad: Kenneth Backgård (NS), näst största parti i landstinget efter Socialdemokraterna.

Landstingsstyrelsens ledamöter, det är femton politiker, har 15 000 kronor per år i arvode och det är inte någon skillnad sedan flera år.

En ledamot av landstingsfullmäktige får 750 kronor per sammanträde och ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det är inte heller ändrat sedan 2007. Fullmäktige har 71 ledamöter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".