1 av 2
Joel Lundberg visar upp drogtest. Foto: Erica Larsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Larsgren
PITEÅ

Nödrop från föräldrar

Syns inte på drogtester
2:04 min

Många föräldrar i Piteå söker hjälp för att få sina ungdomar att sluta med nätdroger. Föräldraföreningen mot Narkotika i Norrbotten får många samtal från oroliga föräldrar.

– Senast för några dagar sen ringde en orolig mamma vars dotter beställt hem nätdroger i diskreta förpackningar och föräldrarna är förtvivlade eftersom det inte syns på drogtesterna, berättar Joel Lundberg som är rådgivare och informatör på FMN Norrbotten i Älvsbyn.

– Minst ett sådant samtal i veckan har kommit in det senaste halvåret, vi märker helt klart av ett ökat tryck från just Piteå, säger han.

Därför försöker nu rådgivarna på FMN samla ihop alla oroliga Piteåföräldrar så att man kan stötta varandra i nätdrogproblematiken.

– Senast idag läste jag i läkartidningen om nio dödsfall bara när det gäller nätdrogen krypton och medan vi väntar på skärpt lagstiftning i det här fallet så försvinner generationer av unga in i drogdimman, påpekar Joel Lundberg.

Det kommer hela tiden ut nya preparat på marknaden som inte hinner blir narkotikaklassade i tid, som ungdomarna får hem genom ett enkelt klick på datorn. Dessutom syns långt i från alla nätdroger på de klassiska drogtesterna.

– Ungdomarna garvar föräldrarna i ansiktet då de mer än gärna går med på att ta drogtester, eftersom många av nätdrogerna inte syns på testerna, berättar Joel Lundberg.

Peter Larsgren är föreståndare behandlingshemmet Öberga i Älvsbyn.

Han bekräftar att de yngre droganvändarna blir fler, samt att de verkar mer benägna att ta nätdroger.

Och det svåraste enligt Peter är att förklara riskerna med just nätdroger.

– De här drogerna har så många bieffekter som vi inte känner till. Exempelvis kom en drog för några år sen. Den hade effekten att blodkärlen drog ihop sig som vid en köldskada och offren tappade fingar och dog efter att de använt drogen, berättar Peter Larsgren.

Men på föräldraföreningen mot narkotika menar man att det skulle gå att få bukt med en del av problemen om man ändrade den svenska lagstiftningen.

-I Norge har man en helt omvänd bevisföring. Där är det den som säljer en produkt som måste bevisa vad den innehåller innan den säljs. I Sverige däremot tar den en fruktansvärt lång tid att bevisa att en ny nätdrog är olaglig, säger Joel Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".