HAPARANDA

Ungdomsarbetslösheten kartläggs

"Politikerna behöver göra mer"
1:40 min

Många ungdomar i Haparanda är arbetslösa, men nu pågår ett EU-finansierat projekt för att undersöka orsakerna och möjligheterna att skapa jobb och praktik.

EU.s sociala fond har anslagit 430 000 kronor till en förstudie av ungdomsarbetslösheten i Haparanda och den ska vara klar om några veckor.

– Det innebär att vi ska kartlägga och se varför vi har så stor ungdomsarbetslöshet och samtidigt hitta olika lösningar för att minska den, säger projektledare Ida Karkiainen.

Sedan kan pengar sökas till att genomföra förslag till åtgärder. En idé är att ordna praktikplatser i andra länder.

Redan för drygt ett år sedan meddelade Haparanda kommun att man satsar 1,2 miljoner för ungdomsjobb och det ledde till särskilda sommarlovsentreprenörer.

– Men politiken behöver göra mer, säger Ida Karkianien, som själv är socialdemokratisk vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och ledamot av kommunstyrelsen.

Hon menar att politikerna kan göra ett tydligt ställningstagande och säga att man vill arbeta med detta, även om det är svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".