Framgångsrikt projekt kortade köerna

I tio års tid har barn- och ungdomspsykiatrin i Luleå-Boden levt med väntetider på upp till ett halvår för icke prioriterade patienter, men sedan ett år tillbaka har man inte kvar några köer. Det är genom ett medvetet förändringsarbete och ett snart avslutat projekt som man har kortat köerna.

Sedan ett år tillbaka finns det inga köer för de icke prioriterade patienterna inom barn- och ungdomspsykiatrin i Luleå - Boden. Det beror enligt den ansvariga personalen på ett medvetet förändringsarbete som har sin grund i det projekt som startades för att korta köerna och också se till att de inte växer till igen.

- Det är lätt att korta köerna. Då behöver man bara anställa personal. Ska man däremot lyckas se till att de inte växer till igen behöver man få med sig all personal, säger Lena Johansson, enhetschef inom barn- och ungdomspsykiatrin i Luleå-Boden.

Bland annat har man anställt ny personal, men man har också sett över organisationen och infört nya rutiner. Som ett konkret exempel nämner Lena Johansson den nya loggboken där alla kan boka in tider åt varandra. Tidigare har man bara kunnat boka sina egna tider. Något som fördröjt besked och försvårat för såväl personalen som patienterna.

Landtinget tar tillbaka 1 miljon kronor

Projektet som startades vid årsskiftet 2002 tilldelades 3 miljoner kronor under tre år, så kallade kökortningspengar, men uppstarten försenades och därmed förlorade man ett halvår. Trots det och trots att det finns pengar kvar, ungefär 1 miljon kronor, så kommer projektet att avslutas vid årsskiftet.

Enligt Lena Johansson har man fått blankt nej från landstinget att fortsätta utveckla projektet. Hon frågar sig nu var kvarvarande projektpengar ska användas.

- Mer framgångsrikt än vårat projekt har varit kan det ju inte vara. Man undrar hur de tänker, säger Lena Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista