1 av 2
Luossajärvi. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 2
Ragnar Slunga Foto: Angela G Strömberg
Kiruna

Skalvprognoser införs

Skalvforskare: ”Det kan ha betydelse ”
1:52 min

I Kiruna kan jordskalvsvarningar komma att utfärdas med start nästa år. En metod för att förutsäga stora skalv i gruvan ska nu prövas.

Precis som man kan göra väderprognoser och utfärda stormvarningar kan man göra jordskalvsprognoser och utfärda varningar, menar Ragnar Slunga som jobbat med skalv och seismologi under 30 år. Den metod han utvecklat bygger på analyser av 300 000 mikroskalv på Island.

Ett samarbete med LKAB är på gång. Till hösten blir det en försöksperiod i Kirunagruvan för att testa hur bra metoden funkar där. Sen kan det vara igång på allvar i början av nästa år.

Att göra jordskalvsprognoser ger bättre riskbedömningar, kan förhindra ras och rädda liv, säger Ragnar Slunga.

För tre år sen inträffade en dödsolycka i Kirunagruvan som orsakades av skalv och ras. Sen dess har LKAB installerat seismisk utrustning som registrerar mängder av vibrationer som gruvbrytningen framkallar. Studien som ska genomföras innebär att data från systemet ska analyseras noggrannt för att bestämma var och ungefär när nästa stora skalv inträffar.

Ragnar Slunga hoppas att alla som bor i Kiruna sen ska kunna ta del av aktuella varningar för att få veta om gruvskalv förväntas märkas i staden.

LKAB:s chef för gruvteknisk utveckling, Lars Malmgren, säger att företaget i första hand hoppas på att metoden kan hjälpa till att göra säkrare riskbedömningar.

Om metoden visar sig fungera bra i Kirunagruvan kan den även komma att införas i Malmberget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".