Fallskärm till Stålnacke trots minus för landstinget

Trots kraftiga besparingar inom Norrbottens läns landsting har landstinget ett minus i kassan på närmare 60 miljoner kronor. Ändå väljer landstingsstyrelsen att börja betala ut pensionsfallskärmen på 3,7 miljoner kronor till det före detta landstingsrådet Yvonne Stålnacke, trots att hon slutade frivilligt i kampen om öppnandet av BB i Kiruna.

Landstingets budgetsituation visar på ett delresultat som är 19 miljoner kronor sämre än för samma period förra året. Det visar landstingets månadsrapport för årets första fem månader som redovisades vid landstingsstyrelsens sammanträde igår.

Under gårdagens sammanträde beslutades bland annat att före detta landstingsrådet Yvonne Stålnacke ska få en visstidspension på 20 619 kr i månaden fram till 65 års ålder, eller så länge hon inte har annat arbete med inkomst. Moderaternas gruppledare Maria Salmgren i landstingsstyrelsen säger, att beslutet är enligt nuvarande reglemente.

-Vi har tillämpat avtalet enligt praxis och man kan inte avstå från pension bara för att man är politiker, då skulle ingen ställa upp och arbeta för politiken, säger Maria Salmgren.

Vid landstingsstyrelsens sammanträde igår beslutades även att landstinget ska bygga en reservkraftanläggning vid Sunderbysjukhus, ombyggnad av barnmedicin i Kalix och en nybyggnation av servicehus vid Grahns naturbruksskola.

Investeringar på drygt fem och en halv miljoner kronor

Landstingsstyrelsen beslutade också att barn med förhöjd risk att smittas för blodsjukdomen hepatit B ska få gratis vaccin och det berör barn som har nära släktingar som är födda i exempelvis Asien och Afrika där hepatit B är vanligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista