Sportfiskefångad lax. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix

Lax- och strömmingfisket är hotat

Laxfisket hotat
1:32 min

Allt yrkesfiske av lax och strömming är hotat, om Sverige inte tackar ja till den dispens som gör det möjligt att sälja fisk med högre dioxinhalt än EU:s gränsvärde tillåter. Livsmedelsverket avråder och hänvisar till folkhälsan.

Om Livsmedelsverket får som de vill upphör det undantag från Dioxingränsvärdet som Sverige haft i tio år. Folke Spegel på BD Fisk i Norrbotten tror att det skulle få förödande konsekvenser.

- Kustfisket i Norrbotten vilar ju på några smala ben, där det starkaste benet är fisket efter löja och löjrom. Men andra tider på året är man också beroende av att fiska lax och strömming. Den näringen riskerar att slås ut. Dessutom har vi en förädlingsindustri och flera salterier längs med kusten som är riktigt illa ute.

Dioxin samlas i kroppen, och i höga halter kan det skada immunförsvar, fortplantningsföfrmåga och nervsystem. Det kan också föras över till foster och spädbarn. Sverige har sedan 2002 haft ett undantag från EUs gränsvärde, och det vill Livsmedelsverket nu upphäva. Men Fiskenäringen hävdar att nyttan är större än riskerna.

- Den här fisken är ju något man inte äter stora mängder av. Dessutom är det ju ett såpass nyttigt livsmedel att det mer än väl väger upp riskerna om man följer Livsmedelsverkets kostråd.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".