För mycket jobb hotar skolledares hälsa

Rektorer och personal på länets skolförvaltningar riskerar att drabbas av ohälsa på grund av hög arbetsbelastning. Det slår Arbetsmiljöverket i Luleå fast efter att ha granskat skolledarnas arbetsmiljö i sex kommuner. Nu krävs åtgärder.

Enligt arbetsmiljöinspektör Agneta Björk uppger många skolledare att de har sömnproblem, högt blodtryck och att de går till jobbet trots att de är sjuka.

- Än så länge är sjukskrivningarna bland skolledarna inte alarmerande höga, säger Agneta Björk, men hon anser att den höga arbetsbelastningen är en fara för deras hälsa.

Krav på åtgärder

Alla de granskade kommunerna har nu fått krav på sig att vidta åtgärder för att minska hälsoriskerna. Bland annat krävs att rektorerna får bättre stöd och handledning, att det görs regelbundna undersökningar av skolledarnas arbetssituation samt att det görs bättre riskbedömningar. En stor del av ansvaret för bristerna läggs på politikerna.

- Kommunerna glömmer ofta att bedöma de hälsorisker som kan bli följden av politiska beslut om ekonomiska besparingar och omorganisationer, säger Agneta Björk.

Det var under våren som skolledarnas arbetsmiljö granskades i Jokkmokk, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå. Resten av länets 14 kommuner får besök av Arbetsmiljöverket nu i höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista