1 av 2
2 av 2
Peder Nilsson, näringslivsutvecklare Kalix kommun Foto: Inger Marklund SR
KALIX

Företagen har återhämtat sig

Peder Nilsson, näringslivsutvecklare Kalix
1:30 min

Kalix näringsliv har gjort en stark upphämtning efter några år då många företag fick stryk i finanskrisen. Det visar statistik från kredituplysningsföretaget UC.

Företagen i Kalix har en snabbare tillväxt på omsättning och lönsamhet än vad regionen och landet i övrigt har. Det är framför allt i tillverkningssektorn som uppsvinget kommit.

HT-svarv, som jobbar för fordonsindustrin, är ett av företagen som lyckats bäst efter en rekonstruktion för några år sedan. Även Part som bygger prefabricerade badrum har kommit igång rejält efter finanskrisen. Det är bara några exempel som näringslivsutvecklaren Peder Nilsson på kommunen radar upp.

Från Billerud Karlsborg, kommunens största industri, kommer signaler att det finns en stark efterfrågan på produkterna inom papper- och massa. Årsbokslutet presenteras imorgon den 15 februari.

Även konkurserna minskar i snabbare takt i Kalix än på andra håll i Norrbotten.

– Det är starkt gjort av vårt näringsliv, där också tjänstesektorn med call-centerföretag som Kalix Tele 24 AB och Emric som betjänar finanssektorn i hela Norden, gör framsteg. Men tjänstesektorn var inte så drabbad som industrin vid den finanskris vi sett, säger Peder Nilsson på näringslivskontoret.

Han tror att anledningen till att det flyter på så bra beror på att det finns många unika produkter och tjänster hos företagen i Kalix, och man utvecklar de kontinuerligt.

Utmaningen för näringslivet är att få fram kompetensförsörjning.

– Teknik- och industriföretagen som går bra rekryterar inte bara högskoleutbildade. Vi jobbar nu på kommunen för att få Skolverket att förlänga gymnasiets industriprogram till att få ett fjärde år där. Det är viktigt att våra unga stannar när det nu kommer fler jobb, säger Peder Nilsson.

Just nu efterfrågas exempelvis ett antal civilekonomer.

– Det är inte så lätt att hitta dem, säger Peder Nilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".