Arbetsmiljöverket ställer krav på landstinget

Det långvariga problemet med hög arbetsbelastning och underbemanning inom vuxenpsykiatrin i Luleå och Boden har nu också lett till att Arbetsmiljöverket har kopplats in.

Tillsynen som verket gjorde härom dagen på Sunderby sjukhus visar att stressen bland psykiatriläkarna är påtaglig, därför ställer Arbetsmiljöverket också flera krav på landstinget i det inspektionsmeddelande som arbetsmiljöinspektör Agneta Björk skickat ut idag.

-Man ska se till arbetstagarnas arbetssituation, hur mycket man har att göra, hur belastade är dem och hur mår dem. Läkarna har berättat att man har en väldigt ansträngd arbetssituation. Man jobbar väldigt mycket, har mycket jourer och är för få för att få en någorlunda jämn arbetsbörda. Man har också påtalat de här bekymrena en längre tid och man känner att det inte händer någonting, säger Agneta Björk.

Den första oktober ska landstinget ha gett ett besked om hur problemen ska åtgärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".