1 av 2
Mårdhund. Foto: Fritz Schibli /Sacnpix
2 av 2
Rävens Dvärgbandmask. Karin Troell, SVA
Norrbotten

Mårdhunden är värsta smittspridaren

Utrota mårdhunden blir viktigare
1:49 min

Att parasiten rävens dvärgbandmask upptäckts i Sverige oroar. Berörda myndigheter har nu börjat dra upp riktlinjerna för hur de ska hantera problemet.

Sedan 2008 har mårdhundsprojektet pågått i Norrbotten, ett projekt som har till syfte att utrota mårdhunden för att den sprider dvärgbandmask. Med upptäckten menar projektledaren P-A Åhlén att deras arbete blir allt viktigare.

– Om vi en framtid får in mårdhund i ett område med dvärgbandmask skulle det ha stora konsekvenser för vårt friluftsliv, säger han.

Rävens dvärgbandmask, som parasiten heter,  lever i tarmen på företrädesvis rävar. Hundar, katter, varg, fjällräv och mårdhund kan också härbärgera parasiten.

Äggen kan via avföringen fastna i pälsen på sin värd, eller på växter, bär och svamp och på så sätt infektera människor.

Mårdhundens roll i det hela är att om den tar sig in på markerna är risken stor att det blir väldigt stora populationer, vilket man har erfarenhet av i Finland.

I södra Sverige kan det finnas 8-10 rävar per 1000 hektar. Mårdhundarna kan bli 200-300 per 1000 hektar och det är därför man genom mårdhundsprojektet vill utrota mårdhunden för att stoppa smittspridningen. 

-- Det är ett långt högre smittryck på markerna och så är mårdhunden mycket mer inne i bebyggelsen. Man kan ha 40 procent av ett mårdhundspars rörelse i villaträdgårdar där de länsar komposter och trädgårdar och på så sätt för in smittan, säger P-A Åhlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".