1 av 2
Entrén till förlossningsavdelningen vid Sunderby sjukhus. Foto: Carin Sjöblom/Sveriges Radio.
2 av 2
Kerstin Nyberg, Annika Johansson och Karin Lundmark vid förlossningsavdelningen vid Sunderby sjukhus. Foto: Carin Sjoblom/ Sveriges Radio.
Luleå/Boden

Rekordmånga bäbisar

"Flest förlossningar sen vi flyttade"
1:24 min

2010 var ett rekordår för förlossningen vid Sunderby sjukhus. Då föddes fler barn än någonsin tidigare på sjukhuset.

Under 2010 hade Sunderby sjukhus drygt fyra procent fler förlossningar jämfört med året innan. Totalt så utfördes 1 923 förlossningar under förra året, vilket är fyra procent fler förlossningar jämfört med 2009. Räknat i antalet barn resulterade det 1 950 barn. I Gällivare minskade däremot antalet födda barn, från 513 år 2009 till 508 barn förra året.

– Tidigare var våren den period som flest barn föddes, men det har ändrats. Nu föds flest barn på sommaren, berättar Annika Johansson som är enhetschef vid BB/förlossningen på Sunderby sjukhus.

Under samtliga arbetspass, således även under kvällar, helger och semesterperioden, har förlossningen en grundbemanning.

Enligt vårdchefen och barnmorsksan Kerstin Nyberg är också den viktigaste faktorn för den medicinska säkerheten att se till att man har rätt kompetens på samtliga arbetspass. Exempelvis så finns det alltid rutinerad och erfaren personal på samtliga arbetspass.

Karin Lundmark är en av de mest rutinerade på förlossningen vid Sunderby sjukhus. Hon har arbetat som barnmorska i 34 år och är idag förlossningsansvarig, men också en av de tio som koordinerar och leder den dagliga verksamheten.

Enligt henne så finns det ingen typisk arbetsdag eller typisk förlossning. Men det finns en typisk fråga som nästan alla blivande mammor ställer när de kommer in för att föda.

– När ska jag föda? Det vill alla veta, men det kan vi ju inte säga. Ja, om det nu inte gäller ett kejsarsnitt och det försöker vi undvika, säger Annika Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".