1 av 2
Kerstin Nyberg, och Annika Johansson och Karin Lundmark, vid förlossningsavdelningen vid Sunderby sjukhus. Foto: Carin Sjoblom/ Sveriges Radio Norrbotten.
2 av 2
Entrén till förlossningsavdelningen vid Sunderby sjukhus. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio Norrbotten.
Luleå/Boden

Få kejsarsnitt vid Sunderby sjukhus

"Ett aktivt ställningstagande"
6:20 min

Jämfört med riksgenomsnittet föds färre barn med hjälp av kejsarsnitt vid Sunderby sjukhus.

Endast 12,7 procent av förlossningarna utgörs av ett kejsarsnitt, medan övriga förlossningar är normala vaginala förlossningar. Enligt vårdchefen och barnmorskan Kerstin Nyberg är det ett resultat av ett bra förlossningsarbete.

– Det är ett aktivt ställningstagande vi har tagit att försöka få ner antalet kejsarsnitt. Att jobba förebygga, se till att man har en bra information till föräldrarna och också att aktivt driva förlossningarna normalt, säger vårdchefen Kerstin Nyberg.

Sedan fem år tillbaka deltar Sunderby sjukhus också aktivt i arbetet med att registrera alla förlossningar i det så kallade Robsonregistret. Man delar in alla förlossningar i olika grupper och sedan jobbar man inom respektive grupp med att försöka få ner frekvensen för kejsarsnitt inom just den gruppen.

Exempelvis så utgörs förstföderskor som startar förlossningen spontant av grupp 1 som har en snitt frekvens på fem procent, men om förlossningspersonalen måste gripa in och starta förlossningen är snitt frekvensen 25 procent.

Enligt Karin Lundmark som är förlossningsansvarig hänger det här också med i framtiden. De som lyckats föda utan kejsarsnitt vid den första förlossningen får det oftast lättare vid kommande förlossningar, då snittas bara 1,3 procent. Medan de som snittats första gången har en risk på 50 procent för snitt även vid efterföljande förlossningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".