Landstingets besparingar kan drabba svårt sjuka och rehabiliteringspatienter

Nu ska ytterligare 75 vårdplatser bort inom landstinget i Norrbotten. Enligt ett förslag ska bland annat Garnis rehabiliterings center läggs ner, där bland annat människor med kronisk smärta och reumatism får rehabilitering.

Ragna Rönnbäck som levt med ständig värk i sju års tid blev bestört när hon hörde förslaget.

– När jag hörde talas om förslaget blev jag förbannad och samtidigt ledsen eftersom det har så stor betydelse för oss som får komma dit. Det handlar inte bara om de tre veckor vi är på plats, man får en sådan kick av att vara vid Garnis och livet blir lättare när man kommer hem, säger hon.

Hon säger vidare att hon får hjälp mot den smärta hon har men också att välja rätt hjälpmedel och det underlättar mycket i vardagen

Förslaget innebär att 75 av totalt 175 vårdplatser ska bort inom rehabilitering och reumatologin i Norrbotten. 20 av dessa är vid Garnis rehabiliteringscenter och 55 ska bort vid länets sjukhus enligt konsultförslaget.

– De patientgrupper som drabbas vid sjukhusen är bland annat svårt sjuka och tillhör den grupp som är högst prioriterade inom sjukvården, säger Sven Söderberg som är länschef för verksamheten.

Han säger vidare att förslaget nu ska under lupp och bedömas huruvida det är ett rimligt förslag.

När det gäller en eventuell nedläggning av Garnis så skulle det vara förödande för patienterna som är i stor behov av rehabilitering, anser Carina Karlsson arbetsterapeut vid Garnis.

– Om det blir verklighet skulle Norrbotten tappa det enda rehabiliteringscentra som finns. Rehabiliteringen för de grupper vi arbetar med, neurologiskt sjuka, patienter med långvarig smärtproblematik och reumatiskt sjuka patienter, blir kraftig begränsade och för vissa grupper upphör rehabiliteringen totalt, säger Carina Karlsson.

Hon har svårt att förstå hur man kan lägga ett sådant här förslag.

– När man föreslår en sådan här besparing så kan man rimligen inte förstå vikten av rehabilitering. Det handlar om att skapa möjligheter för personer att större ansvar för sin egen hälsa, söka mindre sjukvård, uppnå högre livskvallite och kanske också ge möjligheten att fortsätta att arbeta, säger Carina Karlsson, arbetsterapeut vid Garnis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".