1 av 2
LKAB:s Lars-Eric Aaro och Kristina Zakrisson (S) är överens om avtalet om stadsomvandlingen i Kiruna. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Stadshuset ska rivas. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio.
Kiruna

Bygger nytt stadshus

"Vi känner oss nöjda"
1:59 min

Mycket ska rivas enligt det nya avtalet om stadsomvandling som LKAB och Kiruna Kommun nu presenterat.

På onsdagen offentliggjorde Kiruna kommun och gruvföretaget LKAB avtalet om hur den första etappen av stadsomvandlingen ska gå till.

I området närmast gruvan kommer 300 lägenheter rivas mellan 2014 och 2018. Och LKAB lovar att betala bygget ett nytt stadshus och flytten av några gamla byggnader.

– Vi känner oss nöjda med det här avtalet. Vi känner oss trygga i att LKAB står för kostnaderna, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Enligt avtalet, som ska upp för beslut i kommunfullmäktige på måndag, innan det skrivs under, står det att det byggnadsminnesmärkta stadshuset ska rivas och LKAB ska betala för ett nytt.

Gruvföretaget får också köpa allmän mark av kommunen plus ledningarna i marken för 85 miljoner.

Avtalet har tagit ett helhetsgrepp om alla gamla värdefulla byggnader. Det mesta ska rivas men 12 av stans 43 gamla arbetarbostäder, de så kallade bläckhornen, ska flyttas, liksom kyrkan, Hjalmar Lundbohmsgården och några byggnader till.

– Det viktiga är att vi kommer igång, att det nu finns ett avtal. Vi bestämmer oss för att bygga 200 nya lägenheter, säger LKAB:s vd Lars-Eric Aaro och ser detta som startskottet för stadsflytten.

Lägenheter ska byggas, byggnader ska flyttas, men vart ska byggnaderna som flyttas ställas ner?

– Det finns ingen plats anvisad i dag. Men det står i avtalet när vi ska anvisa en plats för det, säger Kristina Zakrisson (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".