Nytt försök till regionalt samverkansorgan

Frågan om ett regionalt samarbete har varit aktuell tidigare men då fallit på att det inte gick att enas kring hur samarbetet skulle se ut. Igår träffades ledningen för alla kommunerna i Norrbotten och landstinget i Överkalix för att försöka enas kring ett samverkansorgan.

Det som skall diskuteras är hur ett sådant samarbete ska se ut och vad det ska innehålla. Kommunförbundet har föreslagit två alternativ: ett samverkansorgan och ett kommunalförbund. Skillnaden mellan ett kommunalförbund, där inte alla kommunerna är medlemmar, och samverkansorgan är att samverkansorganet får statliga medel och får ta över en del uppgifter från länsstyrelsen.

Samarbetsprojektet är tänkt att främja regional utveckling men exakt vad som bidrar till det är oklart. En av dom som tidigare var tveksamma är Kirunas socialdemokratiske kommunalråd Kenneth Stålnacke.

- När det här var uppe senast var vi tveksamma, men för egen del känner jag att jag har blivit klokare med åren och insett att det här är nödvändigt.

Stor oenighet

Kenneth Stålnacke säger att det är viktigt att ta fram områden som alla ser som möjliga samverkansområden. Han tror även att det finns en del rädslor mot ett regionalt organ och att man på nått sätt skulle bli av med makt i kommunen.
Bodens moderata kommunalråd Olle Lindström säger i sin tur att det är odemokratiskt mot väljarna att dom kommunala företrädarna ska välja någon som sätter sig i ett regionalt organ och bestämma om en del frågor som idag beslutas av kommunerna. Han tycker dessutom att det inte behövs ännu ett samarbetsprojekt.

- Jag är tveksam. Naturlig samverkan mellan kommuner som drar nytta av ett samarbete förekommer redan idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista