Norrbotten

SJ kör dagtåg trots kylan

"Vi kör med dubbla lok"
1:24 min

På grund av den stränga kylan har SJ reducerat tågtrafiken norr om Boden, men det kommer trots allt att gå ett dagtåg med sittplatser mellan Luleå/Boden och Kiruna.

Istället för tre dagtåg mellan Luleå och Kiruna körs nu bara ett. Nattågen från Stockholm och Göteborg till Kiruna/Narvik går just nu bara till Luleå. Där får passagerarna byta till sittvagnar om de ska längre norrut.

– Vi har tryck på oss från skidanläggningar och kunder som ska dit på sportlovet, säger Sven-Ingvar Håkansson, pressinformatör vid SJ.

Kylan håller Norrbotten i ett järngrepp och detta ställer till det för tågtrafiken. Tidigare i veckan ställde SJ in alla tåg mellan Narvik och Luleå, men trots rapporter om ihållande kyla väljer man nu att köra igång trafiken, om än i reducerat skala.

Tågen stannar i Kiruna, vill man åka längre väntar sedan vidare transport med buss.

– Vi kör med dubbla lok och vanliga sittplatsvagnar som inte är lika känsliga för kyla som sov och liggvagnar, säger Sven-Ingvar Håkansson som poängterar att man bör ta kontakt med SJ eller kolla hemsidan för den senaste informationen om tågtrafiken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".