En av Sveriges mest uppskattade föreläsare, Lou Rossling, på besök i Luleå. Foto: Lena Callne, Sveriges Radio.
Luleå

Föreläser om föräldraskap

"Skulle jag vilja vara barn i den här familjen?"
9:15 min

Lou Rossling, föreläsare och författare, har besökt Luleå för att föreläsa om föräldraskap, ledarskap och konsten att hitta glädjen i livet.

P4 Norrbotten träffade henne på hennes hotellrum när hon vilade inför sitt uppdrag - det första sedan en allvarig bilolycka för snart ett par månader sedan.

– Det här kändes som en viktig föreläsning jag gärna ville hålla, trots att jag egentligen är sjukskriven. Och så har ni så vackert här uppe i norr, men kallt!

Det var Luleå kommun i samarbete med studieförbunden som arrangerade föreläsningen med fokus på föräldraskap.

– Som med allt ledarskap handlar det om att först inse att det viktigaste ledarskapet handlar om det man har över sig själv. För att själv bli en bra förälder måste man ha rannsakat det lilla barnet inom sig själv; varför tänker jag som jag gör, varför reagerar jag som jag gör...?

Den andra grundregeln handlar om att alltid försöka sätta sig in i en annan människas känslor.

– Skulle jag vilja vara barn i den här familjen? Och hur skulle jag i så fall vilja bli behandlad? Om det är så att man har ett barn som skriker "jävla morsan" så är det dessvärre oftast så att det barnet fått höra "jävla unge" någon gång under sin uppväxt.

Men hur goda ambitionerna än är, hur mycket man än älskar sitt barn, kan det förstås gå fel. Vi hör nyheter om drogmissbruket som blir allt mer socialt accepterat och utbrett i länet.

– Som jag ser det är det vårt gemensamma ansvar, vi har skapat det här samhället. Föräldrarna räcker inte till; vi måste ibland orka räcka till för fler än bara familjen. Varje vuxen som ser och bekräftar ett barn eller ungdom är en gudagåva, vare sig det handlar om en förälder, lärare eller vän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".