Boden

Kylan stänger förskola

3:09 min

Förskolan i Unbyn i Bodens kommun håller stängt resten av veckan på grund av att värmesystemet havererat.

Kommunens ambition är att verksamheten ska vara igång på måndag.

Astrid Sundström-Lindström är rektor och har varit verksam inom skolan i Boden sedan 1983 men aldrig behövt stänga på grund av kylan.

– Det är premiär och jag hoppas att jag aldrig får vara med om det igen. Men det fanns ingenting annat att göra när personalen berättade att det faktiskt var minusgrader i golvhöjd.

Två avdelningar på andra förskolor har öppnats tillfälligt för barnen från Unbyn - i Sävast och på Torpgärdan, men det är bara Torpgärdan som nyttjats idag eftersom många föräldrar valt att ordna barnomsorgen på egen hand.

– De föräldrar som hört av sig till mig har full förståelse för att vi stängt eftersom de månar om barnens bästa och samtidigt betonar alla att det ska bli en permanent lösning, med en byggnad som håller värmen även under en köldknäpp.

Idag pågår felsökning av värmesystemet, berättar fastighetschefen i Boden, Bo-Gunnar Lundberg. Det som redan idag är beslutat är att ett större elbatteri ska installeras för tilluften i ventilationssystemet.

Förutom att värmesystemet uppgraderas så värmefotograferas byggnaden idag, för att undersöka behovet av ytterligare isolering av byggnaden.

– Det handlar helt klart om en permanent lösning och vår ambition är att allt ska vara färdigt före måndag, så att barnen kan vara tillbaks i sina ordinarie lokaler på måndag.

Lena Callne

P4 Norrbotten
lena.callne
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista