Handlingsplan mot rasism

I Kirunas skolor har lärarna noterat hakkors i läroböcker. Glåpord slängs efter asylsökande på stan och under våren har en 7-årig invandrarpojke misshandlats och en 17-årig flicka har blivit sexuellt ofredad. Nu har politikerna i Kiruna fått ett förslag till hur man ska komma tillrätta med främlingsfientligheten i kommunen.

Kiruna tog emot många flyktingar på en gång och i höstas var det väldigt oroligt i centralorten. Något som resulterade i att man startade projektet Bygga Broar i februari. Sedan dess har projketledaren Charlotte Bergendahl arbetat med att kartlägga dels hur rasismen ser ut, samt hur man arbetar med de här frågorna i bland annat skolor och föreningar. Hennes uppgift är sedan att komma med idéer på hur man ska kunna förebygga främlingsfientligheten framöver.

– Projektet kom till för att det var oroligheter i höstas på Lombolo området. Det var jängbildningar och slagsmål, säger Charlotte Bergendahl.

Hon har nu tagit fram ett förslag till handlingsplan för kommunen för hur man ska komma tillrätta med främlingsfientligheten i kommunen.

Kiruna är inte värre än andra kommuner

Men Kiruna är inte värre än andra svenska kommuner i det här fallet, påpekar Charlotte Bergendahl.

Yeganeh är 15 år och kom till Kiruna från Afghanistan för ett år sedan. Hon går i asylskola, men luncherna äter hon och de andra barnen på Lomboloskolan och då märks fientligheten från en del svenska barn.

– När vi går på lunch finns det många som säger sig hata oss och säger fula ord till oss, säger Yeganeh.

Yeganeh berättar också att det finns många snälla Kirunabor, men hon är orolig för de som skriker; Åk hem! Hon är muslim och bär en sjal kring huvudet och när hon till hösten börjar i svensk skola, oroar hon sig för hur hon med sin sjal kommer att bemötas av svenska barn

– Jag vet inte om jag börjar i svensk skola. Jag är rädd för att möta på ytterligare rasism, säger Yeganeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".