Norrbotten har en bra barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykatrin i Norrbotten har en väl fungerande verksamhet och knappt några köer. Det konstateras i en utredning som gjorts på uppdrag av landstinget. Det finns dock två enheter som fortfarande har problem med köer. Det gäller PBU mottaginingen i Piteå, men även det neuropsykiatriska teamet som ska utreda barn och ungdomar med problem som till exempel DAMP, ADHD och ätstörningsproblem.

Resurserna inom barn- och ungdomspsyaktrin i Norrbotten är jämförbara med övriga landet visar den utredning som gjort under våren. Den slutna vården är ganska väl tillgodosedd trots de neddragningar som gjordes för fem år sedan och trots de senaste årens starkt ökande tillströmmning av patienter har bara en av PBU mottagningarna väntelista. Det är PBU mottagningen i Piteå.

Samtidigt visar det sig att man i Piteå tar emot och behandlar flest barn- och ungdomar. Något som utredaren Per-Göran Bodén tolkat som att man på ett uppriktigt sätt vill bli av med väntelistan. Att ha köer upplevs av personalen som betungande när de är underbemannade.

För att komma till rätta med köerna såväl i Piteå som när det gäller NEP teamet vill utredaren Per-Göran Bodén att landstinget ska ge enheterna ett tydligare uppdrag och en målsättning beträffande vad man ska satsa på.

- Det kanske är så att man måste se över vilka patienter som ska behandlas inom barn och ungdomspsyaktrin och vilka som ska hänvisas till andra enheter inom landstinget, säger Mona Wilsson, divisionschef för medicinska specialiteter inom landstinget i Norrbotten.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista